Etnické povedomie Cigánov - Marušiaková, Jelena (1987)
U Cigánov sa charakterizuje etnická skupina kmeňovým povedomím a prvkami národnostného povedomia. Typická je etapa preskočenia národného povedomia. Daný model povedomia hovorí o postupnom splývaní cigánskych skupín s makrosocietou,pričom sa integruje každá skupina zvlášť.
Keywords: Rómovia -- povedomie spoločenské