K etnografickej a migračnej dynamike Cigánov - Horváthová, Emília, 1931-1996
Cigáni, ich príchod do Európy. Migrácia. Skupiny cigánske a ich vzájomné kontakty. Spôsob života. Zotrvávanie pri tradičnom spôsobe a charaktere obživy ako aj väzbe na príbuzenské spoločenstvá. Rodiny hospodárili individuálne ale povinnosťou tých, čo mali viac bolo prispievať príbuzenskej skupine