Malé etnické skupiny - pokus o vnútornú klasifikáciu
Za najreálnejší vývoj malých etnických skupín sa považuje v odbornej literatúre asimilácia s okolitou vyvinutejšou makrosocietou.Ide väčšinou o etniká zaostalé, napr. Cigáni