Srovnanie vývoja romských a maďarských novorodencov v MR
V posledných desaťročiach stúpol počet Rómov, ktorý uvádzajú materinský jazyk maďarčinu /71%/ kým cigánsky jazyk /21%/.Prieskum ukázal najmarkantnejšie rozdiely u váhy novorodencov, u vzdelaní matiek. Vyspelosť novorodencov v rómskych rodinách žijúcich vo veľmi nepriaznivých podmienkach je horšia výrazne ako celoštátny priemer