Druhý světový kongres Cikánů - Romů
Kongres sa konal 7.-12.4.1971 v Ženeve. Predsedal MUDr. Ján Cibula/Ženeva/. Vyslovené požiadavky. Boj proti rasizmu, právo na školské vzdelanie, získať občianske práva pre všetkých Rómov, reformovať abecedu rómštiny. Získať konzultatívnmy status v OSN pre otázky Rómov. Kongres sa ďalej zaoberal otázkami náhrad za škody spôsobené fašizmom