Sídelní poměry Československých Romů
Sústredenosť Rómov, ich sídelné pomery majú značný vplyv na životnú úroveň Rómov a ich rodín. V porovnaní Slovensko-Čechy vychádza, že jednak dedina, ale aj mestá sú osídlené Rómami na Slovensku na 90% , pokiaľ v Čechách sú mnohé dediny i mestá, kde sa Rómovia vôbec nevyskytujú