Romské (cikánske) hnutí v Československu
Zriadenie rómskych zväzov na Slovensku a v Čechách v roku 1969. Vydávanie Romano ľil- čaopisu. R. 1970 federatívny zväz. Rómovia prijali nový symbol svojeho hnutia. Má tvar obdĺžnika naležato a sú na ňom od šava do prava štylizované husle, nákova a klonská hlava predstavujúce hlavné činnosti Rómov. Rómska trikolóra sa skladá z ostrých farieb, zelenej, zlatožltej a hnedočervenej v nej je prevedené farebné prevedenie znaku. Tieto farby sú obľúbené u Rómov a symbolizujú prírodu-zeleň, slnko a lesklé ozdoby-zlato.žlt.,hnedá-zem,červená-krv