K výskumu romského etnika
Prístup k historickému výskumu etnickej skupiny - Rómov. 19.-20. storočie. Porovnanie spôsobu života rodín rómskych a rodín dedinských nádenníkov. V tradíciách skupinovej výchovy sa rómska žena starala o deti po dobu kojenia, potom prechádzala starostlivosť o ne na starších súrodencov alebo členov komunity. Neskôr v mestskom prostredí ostávali na ulici. Deti Rómov prispievali tiež k zabezpečovaniu životných potrieb rodiny. Muž buď odovzdával, alebo aj nie peniaze z príležitostných prác rodine, žena mala za povinosť živiť rodinu /veštenie, žobranie/