Von den heutigen Zustande, sonderbaren Sitten und Lebensart, wie auch von den übigen Eigenschaften und Umständen der Zigeuner in Ungarn
Spôsob života v cigánskej komunite. Pravlasť, výchova detí, strava, odev, náboženstvo a iné stránky života Cigánov. Prvá časť a úvod vyšli r.1775 v dvadsiatom čísle citovaného časopisu, ďalších 25 pokračovaní v r.1776