Prehľad bádania v problematike vývoja Slovenska v dobe bronzovej - Točík, Anton; Vladár, Jozef
Údaje o začiatkoch metalurgickej výroby a rozmach kovolejárstva, ktorý dokladajú pieskovcové kadluby na odlievanie bronzových predmetov. Strediská výroby bronzovej industrie aj na východnom Slovensku (Somotor, obec Gemer, Ožďany, Košice-Barca, Spišský Štvrtok). Rukoväť bronzovej dýky vykladaná železom (nález z Gánoviec) je najstarším výskytom železa v Európe.