Gotické umenie z košických zbierok - Glatz, Anton (Košice : Východoslovenské múzeum, 1995)
Stručne z histórie Východoslovenského múzea v Košiciach, ktoré do r. 1919 disponovalo najväčšou zbierkou gotického umenia v Uhorsku. Vyše 90% diel a cenností pochádzajúcich z územia Slovenska previezli maďarské úrady do Budapešti. Vzácne exponáty aj z oblasti kovospracujúcich remesiel - zvony, zlatnícke predmety, pečatidlá, pokály a pod.
Keywords: Východoslovenské múzeum; klenoty sakrálne; pečatidlá; zvony