Nižná Myšľa - významná lokalita otomansko-füzesabonskej kultúry - Olexa, Ladislav; Gašaj, Dárius
Jedna z najpozoruhodnejších pravekých kultúr v strednej Európe súvisela s rozmachom metalurgie farebných kovov. V komplexe opevnených osád v Nižnej Myšli pri Košiciach existovalo rozvinuté kovolejárstvo, čo potvrdzujú nálezy foriem na odlievanie bronzových predmetov, zliatky i hotové výrobky. Miestna výroba liatych zlatých šperkov.