Zlatý poklad z Barce - Bartík, Juraj
K vrcholom pravekého klenotníckeho umenia patria zlaté šperky z pokladu v Barci pri Košiciach. Záušnice sú liate a tepané alebo vyrobené kombináciou oboch techník. Náhrdelníky tvoria tordované drôty, dvojkónické perly a drôtené špirálky.