Obzor, časopis pre hospodárstvo, remeslo a domáci život ako prameň pre štúdium vývoja strojárskeho a kovospracujúceho priemyslu v druhej polovici 19. storočia - Adamuv, Pavel
Systematicky zatriedené pramenné poznatky o rozvoji strojárstva a kovospracujúceho priemyslu v 19. stor. na Slovensku, získané z periodika Obzor. Topografia strojární, výrobné programy (napr. smaltovňa K. Scholtz, Poprad-Matejovce).