Zemplínska nížina vo svetle najnovších archeologických výskumov - Vizdal, Jaroslav
Pohrebisko tiszapolgárskej kultúry z eneolitu vo Veľkých Raškovciach malo v inventári medené nástroje a zlaté terče. Z okruhu pilinskej kultúry pochádzajú bronzové šperky. Umeleckú kováčsku produkciu v dobe laténskej na východnom Slovensku dokazujú zbrane z keltskej nekropoly v Ižkovciach (ornamentálna výzdoba na pošvách mečov) a šperky zo ženských hrobov.