Umelecké stvárnenie železa v zbierkach Zemplínskeho múzea v Michalovciach - Vizdal, Jaroslav
Materiálnym dokladom pravekého a včasnohistorického umeleckého kováčstva na východnom Slovensku sú nálezy nástrojov (Nižná Myšľa), šperkov (Michalovce-Hrádok) a zdobených zbraní (pošvy mečov z Ižkoviec). Slovanské pamiatky z hradiska v Brekove. Artefakty stredovekého a novovekého umeleckého kováčstva v zbierkach Zemplínskeho múzea v Michalovciach (Biel, Leles a i.).