Kostrové pohrebisko v Hraničnej pri Hornáde - Pástor, Ján (Košice : Východoslovenské vydavateľstvo, 1971)
Podrobný opis a zobrazenie inventára zo 112 hrobov na slovansko-avarskom pohrebisku v Kechneci, ktorý obsahuje železné dýky a nože, bronzové časti konského postroja, šperky, hrkálky, liate kovania a súčasti odevov. Charakterom kovových artefaktov sa zdôvodňuje datovanie do 8.-9. storočia, t.j. do obdobia, keď Avari už neboli dobyvateľmi.
Nitra, Archeologický ústav SAV
Res. nem
Keywords: Avari; Slovania; industria bronzová; industria železná