Zlievárenstvo železa na Slovensku - Šarudyová, Mária
Stručne z histórie zlievarenskej výroby v gemerskej železiarskej oblasti. Prvé pece na výrobu surového železa a zlievanie v 16. storočí (okres Rožňava) - predchodcovia vysokých pecí. Výstavba vysokých pecí v 18. a 19. stor. a vývoj zlievarenskej technológie. Najvyspelejšia zlievareň 19. stor. na východnom Slovensku v Drnave a ďalšie (Prakovce, Krompachy, Štítnik, Košické Hámre).