Vzťahy mesta a cechov v Košiciach v 16. a 17. storočí - Ostrolucká, Milena (Košice : Východoslovenské vydavateľstvo, 1990)
Cechy remeselníkov v Košiciach (zlatníci, kováči, medikováči, mečiari, nožiari a i.) a ich vzťah k správe mesta. Ochrana trhu, kontrola cien, riešenie sporov medzi cechmi. Vnútorný život cechových organizácií a obranná povinnosť voči mestu. Cechmajstri vo funkcii volených mestských úradníkov.
Košice, Východoslovenské múzeum
Res. nem., rus., lit
Keywords: cechy; kováči; medikováči; mečiari; nožiari; zlatníci