Otázka najstaršieho vyobrazenia tzv. slovenskej pece - Šarudyová, Mária
Interpretácia tabuľovej maľby Metercie (16. stor.) z rožňavského gotického kostola ako najstaršieho umeleckého stvárnenia tavby železnej rudy na území Slovenska a Čiech. Stredoveké železiarske technológie priamej a dvojstupňovej výroby kujného železa. Špecializácia hutníckej výroby a oceliarske hámre v Slovenskom rudohorí.