Počiatky železiarstva na Slovensku - Šarudyová, Mária
Historický prehľad výroby železa na Slovensku od doby halštatskej a laténskej doložený materiálnymi nálezmi (železné lupy z Jasova, Nižnej Myšle). Praveká metalurgická technológia. Najstaršie písomné doklady o železiarstve z 13. storočia (Štítnik, Gelnica). Technológia tzv. slovenských pecí. Rozvoj kovovýroby až po začiatky zlievarenstva v 17. storočí.