Čo ukrývajú pieskové duny Východoslovenskej nížiny - Miroššayová, Elena
Unikátny nález kovolejárskej dielne zo staršej doby železnej pri obci Rad okr. Trebišov. Výrobná technika odlievania bronzových predmetov tzv. liatím do stratenej formy. Inventár obsahoval okrem použitých foriem hlinené tégliky na tavenie bronzoviny. Z neskoršieho obdobia (11.-12. stor.) pochádza cintorín Slovanov so skromnou výbavou (bronzové a strieborné šperky, železný nožík).