Nielen epitafy sú epigrafmi - Spiritza, Juraj
Epigrafy na artefaktoch z bronzu a iných kovov (zvony, krstiteľnice, liturgické nádoby, sakrálne predmety a pod.). Faktografická a študijná hodnota nápisov. Diela známych zvonolejárov na Slovensku (Konrád Gaal, Ján Weygel, Juraj Wierd, zlatník Ján Szilassy a i.).