Zber farebných kovov v rokoch I. svetovej vojny - Lipták, Ľubomír
Rekvirácia výrobkov z farebných kovov a ich hromadná likvidácia v prospech armády v čase 1. svetovej vojny spôsobila straty vo viacerých oblastiach materiálnej kultúry. Zhabané zvony sa v Uhorsku pretavili na 7540 t kovu.