Archeologické a historickoarcheologické náleziská v okrese Spišská Nová Ves - Polla, Belo (Košice : Východoslovenské vydavateľstvo, 1968)
Kovový inventár zo stredovekej osady a pevnosti v Nemešanoch-Zalužanoch, kde sa našli zvyšky kováčskej dielne: železné nástroje a kovania, bronzové šperky (13.-15. stor.). Pamiatky z doby bronzovej (sekerky s tuľajkou) a barbarské mince (kotínske) z náleziska v Spišskej Novej Vsi. Bronzový poklad z Dreveníka obsahoval ihlice s hlinenými hlavičkami, ozdoby a šperky.
Spišská Nová Ves, Vlastivedné múzeum
Keywords: industria bronzová; kováčstvo; mince barbarské; náradie železné; šperky bronzové