Štrnásta etapa výskumu v Nižnej Myšli - Gašaj, Dárius; Olexa, Ladislav (Nitra : Archeologický ústav SAV, 1992)
Komplex opevnených osád a pohrebiska otomanskej kultúry patrí k najväčším známym lokalitám z doby bronzovej v strednej Európe. Nálezy z osád obsahujú aj depot bronzových šperkov a materiálne doklady miestnej metalurgie - zlomky kadlubov a téglikov. Pozoruhodná kolekcia zlatých šperkov (48 kusov) a bronzové ihlice tvorili inventár hrobu mladej ženy.
Res. nem
Keywords: ihlice bronzové; industria bronzová; industria zlatá; kovolejárstvo; kultúra otomanská; šperky zlaté