Prieskum v okresoch Poprad, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa - Javorský, František (Nitra : Archeologický ústav SAV, 1990)
Viaceré náleziská vykazujú materiálne pamiatky metalurgickej činnosti z doby rímskej: zvyšky taviacich a pražiacich pecí, železná troska, železné lupy a predmety (Mlynica - sídlisko púchovskej kultúry, Veľká Lomnica, Spišské Vlachy, Vrbov, Nemešany, Spišská Nová Ves a i.).
Res. nem., rus
Keywords: kultúra púchovská; lupy železné; metalurgia železa; pece taviace; troska železná