Záchranný výskum na Hradisku I v Smižanoch - Javorský, František (Nitra : Archeologický ústav SAV, 1980)
Výbava z hrobov koštiansko-otomanského horizontu v Smižanoch obsahovala odlievané bronzové šperky (ihlice, sibinské náušnice, vlasové ozdoby, prívesky). Železné predmety (kladivo, spona) pochádzajú zo sídliskových objektov púchovskej kultúry z doby rímskej. Železné predmety sa našli aj v skromnom inventári prvých štyroch preskúmaných slovanských hrobov na Spiši (nožík, pracky).
Res. nem., rus., lit
Keywords: Slovania; ihlice bronzové; industria bronzová; industria železná; kultúra koštiansko-otomanská; kultúra púchovská