Výsledky archeologického výskumu v Slovenskom raji - Javorský, František (Nitra : Archeologický ústav SAV, 1977)
Materiálne doklady železiarstva púchovského osídlenia z neskorej doby laténskej v lokalite Pod hradiskom I v Slovenskom raji (železiarske pece, kusy železoviny, železná troska, nožík, sekera). Typologická charakteristika troch bronzových norických spon. Tri komplexy metalurgických objektov z 1.-2. stor. n.l. obsahovali železiarske pece (spražovacie pece a taviace šachtové piecky-dymárky), kúsky železnej rudy a veľkú koncentráciu železoviny a železnej trosky. Opis nálezov a rekonštrukcia výrobného procesu. Zo slovanskej opevnenej osady predveľkomoravského horizontu (od 7.-8. do začiatku 10. stor.) pochádza aj kovový inventár: medený nákrčný kruh, bronzové náušnice, liate nákončie opaska s rastlinným ornamentom, kosák, nôž, dláto, strelka s tuľajkou, ostroha, rybársky háčik, ovčiarske nožnice a pod.
Res. nem., lit
Keywords: Slovania; industria bronzová; industria železná; kultúra púchovská; metalurgia železa; nákončia bronzové; nákrčníky medené; pece železiarske; spony bronzové; troska železná