O hámroch na Slovensku : z histórie hutníctva v našom kraji - Šarudyová, M.
Historický prehľad hámorníctva v oblasti Slovenského rudohoria od 15. do 19. storočia. Zavedenie tzv. slovenských pecí do železiarskej výroby. Hámre (vodné kaldivá) ako súčasť železiarní, oceliarske hámre (skujňovacie). Špecializácia na určité výrobky: tyčové železo, klince, sekery, plechy, podkovy a pod. Cechy hámorníkov (Nižný Medzev, Gombasek). Opis železiarskej huty a hámra Eszterházyovcov v Gombaseku z r. 1770.