Spišský hrad - Fiala, Andrej; Lukáč, Gabriel; Vallašek, Adrián (Martin : Vydavateľstvo Osveta, 1988)
Materiálne doklady pravekého osídlenia Spišského hradu, Dreveníka a priľahlých lokalít. Drevenícky poklad bronzových šperkov (ihlice, kruhy, závesky) z doby bronzovej. Bronzové strelky, železná hadovitá náušnica a náramok zo staršej doby železnej. V živote keltského kmeňa, nositeľa púchovskej kultúry, mala významnú úlohu ťažba železa a jeho spracovanie. Rozvoj hutníctva a kováčstva potvrdzujú stopy hutníckej trosky a zvyšky železiarskych pecí (Starý Smokovec, Spišské Tomášovce, Kežmarok a i.). Keltské mince z Hôrky a Spišského Hrhova. Strieborné mince tzv. spišského typu, známe len zo Spišského hradu, sú pravdepodobne svedectvom činnosti samostatnej minciarskej dielne (1. stor. pred n.l.).
Res. angl., maď., nem., rus., lit
Keywords: Spišský hrad (Slovensko) -- dejiny; keltské kmene -- kultúra púchovská; osídlenia praveké -- industria bronzová -- industria železná -- metalurgia železa -- Spiš (Slovensko)