Kapitoly z histórie slovenského železiarstva - Šarudyová, Mária (Košice : Granit, s.r.o.)
Historický prehľad vývoja železiarstva od jeho vzniku v dobe halštatskej až po oceliarsku produkciu 20. storočia. Východoslovenské náleziská pravekých materiálnych pamiatok: jaskyňa Fajka v Jasove, Nižná Myšľa (železné lupy), Kežmarok, Levoča, Spišské Podhradie, Nový Smokovec (železné trosky, bochník), Kysak (15 železiarskych piecok) a i. Vývoj hutníckej a kováčskej technológie. Štítnik a Gelnica - strediská spracovania železa od 13. storočia. Slovenské pece a zdokonalenie výroby zvárkového železa. Dvojstupňová výroba, vysoké pece a hámre. Strediská kovospracujúcich remesiel: Košice, Bardejov, Prešov, Kežmarok, Spišská Nová Ves, Levoča a i. Hámorníctvo (Nižný Medzev ) a jeho kováčska produkcia. Topografia železiarskych a zlievarenských pamiatok. Umelecké liatinové výrobky železiarne v Prakovciach.
Súbežný text angl., nem.
Keywords: industria železná -- metalurgia železa -- hámre -- pece vysoké; železiarstvo -- dejiny -- aj východné Slovensko