Šperkárstvo na Slovensku - Toranová, Eva (Bratislava : Pallas, 1976)
Dejiny šperkárstva na Slovensku od veľkomoravského obdobia až po 19. storočie. Veľkomoravský šperk ako výsledok špecializovanej remeselnej práce vychádza z kovolejárskeho umenia predošlého obdobia (liate bronzové náušnice). Tradícia strieborného a zlatého filigránu. Románske a gotické šperky. Rozkvet zlatníctva a jeho špecializácie - strieborníctvo a šperkárstvo. Cechové organizácie. Košice - významné stredisko renesančného zlatníctva. Historické pramenné materiály (testamenty a inventáre zámožných občanov). Šperky zdobené emailom. Výrobky košických, levočských, bratislavských zlatníkov. Typy šperkov, zlatnícke techniky. Obrazový katalóg a šperky vo výtvarných dielach.
Res. angl., franc., nem., rus., lit
Keywords: Slovania; email; filigrán; strieborníctvo; zlatníctvo -- cechy zlatnícke; šperkárstvo -- dejiny -- Slovensko