Dejiny dávnovekého Slovenska - Furmánek, Václav; Ruttkay, Alexander; Šiška, Stanislav (Bratislava : Tatran, 1991)
Eneolitické kultúrne skupiny prispeli k rozmachu kovovej industrie v Karpatskej kotline výrobou medených sekeromlatov, šidiel, náramkov, dýk a zlatých záveskov (tiszapolgárska kultúra v Tibave, Veľkých Raškovciach a i.). Bohatý nálezový inventár z doby bronzovej obsahuje aj bronzové a zlaté artefakty (Košice-Barca, Spišský Štvrtok, Nižná Myšľa). Unikátne nálezy prvých železných predmetov v Gánovciach a Veľkej Lomnici. V depotoch zo staršej doby železnej sú tezaurované bronzové predmety spolu so železnými (Nižná Myšľa). Doklady keltského železiarstva, kováčstva a spracovania ďalších kovov - zlata, striebra a bronzu aj na východnom Slovensku (Ižkovce). Nálezy materiálnej kultúry ilustrujú vyspelú domácu výrobu bronzového kovolejárstva, hutníctva železa a kováčstva v období avarsko-slovanskej symbiózy (Kechnec, Košice-Šebastovce, Valaliky).
Res. angl., nem., lit
Keywords: Kelti -- kováčstvo -- kovolejárstvo; industria bronzová; industria medená; industria zlatá; industria železná; kultúra avarsko-slovanská -- metalurgia železa; kultúra tiszapolgárska