K chronológii hromadných nálezov bronzov na východnom Slovensku - Novotná, Mária (Bratislava : Slovenské pedagogické nakladateľstvo, 1963)
Súpis východoslovenských nálezísk bronzových depotov a ich podrobný rozbor (Somotor, Košice, Žbince, Plešany, Marhaň, Malý Horeš, Blažice, Buzica, Ždaňa). Typológia a datovanie artefaktov: sekerky s tuľajkou, kosáky, lunicové závesky, náramennníky, meče s plnou liatou rukoväťou. Analógie z Potisia. Dva hromadné nálezy bronzov zo Somotoru. Bronzovina, odlievací kadlub na sekerky a množstvo typologicky zhodných výrobkov umožňujú predpokladať existenciu kovolejárskeho a kováčskeho centra v tejto lokalite.
Res. nem., lit
Keywords: industria bronzová; kosáky; kovolejárstvo; meče; sekerky; závesky