Ein Bronze-Hortfund aus Viničky in der Ostslowakei - Novotná, Mária (Bratislava : Slovenské pedagogické nakladateľstvo, 1965)
Depot bronzov z Viničiek obsahuje sekery, kosák, náramky, zlomky nákrčných kruhov. Artefakty svedčia o majstrovskej práci a umeleckom cítení kovolejárov (výzdoba sekerky a náramkov). Charakteristika, typológia predmetov a chronologické začlenenie. Nálezy kovovej industrie potvrdzujú existenciu významného výrobného centra a pravdepodobne aj surovinového zdroja na východnom Slovensku.
Keywords: industria bronzová; kovolejárstvo; náramky bronzové; sekery bronzové