Práce v kovu a zlatnictví středověku - Šourek, Karel (Praha, 1938)
Historický prehľad stredovekého kovolejárstva a zlatníctva na Slovensku. Bronzové krstiteľnice z lejárskej dielne Gaalovcov zo Spišskej Novej Vsi. Zlatnícki majstri na Spiši a v Košiciach (majster Anton, Peter a Mikuláš Gallicius). Sakrálne klenoty: kríže, kalichy, monštrancie, cibóriá. Vývoj zlatníckych dekoratívnych techník. Obrazový katalóg artefaktov a ich detailov.
Vysvetlivky k reprodukciám na s. 36-40, autor Emanuel Poch
Keywords: Gaal, Konrád, -- 14. stor., -- kovolejár spišský; cibóriá; kalichy; klenoty sakrálne; kovolejári; krstiteľnice; kríže; monštrancie; zlatníci