Z dejín hutníctva vo Východoslovenskom kraji - Šarudyová, Mária (Prešov : Krajský pedagogický ústav, 1973)
Dejiny železiarstva v oblasti Spišsko-gemerského rudohoria, ktoré poskytovalo dostatok surovín: rudy železa a ďalších kovov, lesy na pálenie dreveného uhlia a bohaté vodné zdroje. Zdokonalenie priamej výroby kujného železa v 14. storočí v tzv. slovenských peciach. Železiarske hámre a ich špecializácia. Zavedenie vysokých pecí od 17. storočia. Cechové organizácie hámorníkov a hutníkov. Novodobé železiarstvo 18. a 19. storočia a železiarske spoločnosti: Rimavsko-muránska, Pohornádska, Concordia a i. Spracovávanie farebných kovov, striebra a zlata v ranouhorskom štáte a založenie mincovej komory v Smolníku. Lokalizácia železiarní v Gemerskej, Spišskej, Abovskej, Šarišskej a Zemplínskej župe.
Keywords: cechy železiarske; hámre železiarske; komory mincové; kovy drahé; kovy farebné; pece slovenské; pece vysoké; strojárne; zlievarne; železiarstvo