Staršia doba bronzová - Vladár, J. (Košice : Východoslovenské vydavateľstvo, 1966)
Vzácne kovové nálezy z pohrebísk koštianskej kultúry vo Valalikoch: bronzové náušnice, dýky, sekerky. Nositelia neobyčajne vyspelej a mnohotvárnej otomanskej kultúry zanechali materiálne doklady špecializovanej výroby: kamenné formy na odlievanie bronzových predmetov, nepodarky aj hotové výrobky: zlaté a bronzové šperky, nástroje, zbrane, náradie (Košice-Barca, Nižná Myšľa, Gánovce, Streda nad Bodrogom).
Res. nem., rus., lit
Keywords: industria bronzová; industria zlatá; kovolejárstvo; kultúra koštianska; kultúra otomanská