Slovensko v mladšej dobe kamennej - Novotný, Bohuslav (Bratislava : Vydavateľstvo SAV, 1958)
Kultúra polgárskej skupiny doložená na pohrebisku v Tibave a sídlisku v Lúčkach. Domáca ťažba a spracovanie domácej suroviny - medi prispeli k vytvoreniu osobitého typu medenej industrie na území Slovenska: tyčinkovité náramky, sekeromlaty s jedným ostrím a kladivovitým tylom z Tibavy a Trhovišťa (s. 35-36).
Keywords: industria medená -- sekeromlaty medené; kultúra polgárska