Katalóg archeologických pamiatok Spiša 2. 2, Gánovce - Novotný, Bohuslav; Kovalčík, Richard M. (Košice : Východoslovenské vydavateľstvo, 1977)
Eneolitická medená sekerka z lokality Hrádok v Gánovciach a analógie z ďalších nálezísk na Spiši. Doklady miestnej metalurgie medi a bronzu z prostredia bádenskej kultúry (Gánovce, Veľká Lomnica): hlinené nákončia mechov, depot medených výrobkov, hlinený lyžicovitý lievik. Pamiatky otomanskej kultúry z doby bronzovej: sekeromlat s kotúčovitým tylom, sekerky s tuľajkou, kosáky. Kultová studňa s nevšednými nálezmi obsahovala bronzové a zlaté šperky, kadlub na odlievanie dýk a prekvapujúcu železnú rukoväť dýky.
Poprad, Podtatranské múzeum
Res. nem., lit
Keywords: industria bronzová; industria medená; industria zlatá; kovolejárstvo; kultúra bádenská; kultúra otomanská; sekery bronzové; šperky praveké; Gánovce (Slovensko) -- archeologické pamiatky