Svedectvá predkov - Novotná, Mária (Martin : Vydavateľstvo Matice slovenskej, 1994)
Dejiny spracovávania kovov od 3. tisícročia pred n.l. Kovolejárstvo a kovotepectvo ako základné techniky pravekej bronzovej metalurgie. Charakteristika bronzových artefaktov otomanskej a pilinskej kultúry, zlatých a bronzových šperkov (Košice-Barca, Spišský Štvrtok, Nižná Myšľa). Doklady výroby: kamenné odlievacie formy, bronzovina, zlomky, nepodarky a téglik na tavenie kovu. Depoty bronzov na Spiši a druhy výrobkov. Unikátny nález bronzových kolies z Obišoviec (dnes v múzeu v Liverpoole). Gávska kultúra na východnom Slovensku, depoty bronzov, zlatých šperkov a tyčovité hrivny medi ako surovina pre miestne spracovanie (Somotor). Zlatý poklad z okolia Košíc (34 zlatých krúžkov) je dnes v múzeu v Budapešti. Masívne bochníkovité kusy bronzoviny patria k miestnej metalurgickej produkcii (Michaľany, Veľký Kazimír). Hroby a sídliská vekerzugskej skupiny dokladajú vysokú úroveň železiarstva a kovolejárstva (Cejkov, Košice, Čečejovce, Košice-Barca, Nižná Myšľa). Dielňa na odlievanie do stratenej formy zo sídliska v obci Rad, okr. Trebišov. Prvá razba mincí v strednej Európe - keltské mince (Ptičie, okr. Humenné). Zdokonalenie výroby železa a ocele v dobe laténskej. Nové druhy železnej industrie a špecializácia kováčskeho remesla (zbrojárstvo). Tzv. krásne meče z pohrebiska v Ižkovciach.
Res. nem., slov., lit
Keywords: bronzovina; hrivny medené; industria bronzová; industria zlatá; industria železná; kovolejárstvo; kovotepectvo; kováčstvo; kultúra gávska; kultúra otomanská; kultúra pilinská; kultúra vekerzugská; meče železné; mince keltské; zbrojárstvo; šperky praveké