Rímske a germánske umenie na Slovensku - Kolník, Títus (Bratislava : Tatran, 1984)
Umelecké spracovanie kovu, hlavne striebra a bronzu v podobe nádob z doby rímskej. Výrobky toreutických a šperkárskych dielní pochádzajú z výbavy tzv. kniežacích germánskych hrobov (Cejkov, Ostrovany). Analýza umeleckých štýlov, ikonografia, symbolika a historická hodnota artefaktov. Najvzácnejšie šperky z nálezov (Zemplínska Široká-Rebrín, Oborín, Cejkov, Bardejov) sa dostali do zahraničných múzeí vo Viedni, Budapešti a pod. Pri germánskych kniežacích dvorcoch sa predpokladá existencia zlatníckych dielní, ktoré v 3. stor. n.l. produkovali šperky vysokej technickej i umeleckej hodnoty: spony, brošne, prstene, náramnice (Ostrovany, Cejkov). Polychrómnosť a obohatenie šperkárskych techník v období sťahovania národov. Štylizované rastlinné úponky (pracka z Košíc) a zvieracie motívy v germánskej ornamentike.
Res. angl., nem., rus., lit
Keywords: remeslá umelecké; toreutika; zlatníctvo; šperky