Medailérstvo na Slovensku od 16. po začiatok 20. storočia - Hlinka, Jozef (Bratislava : Pallas, 1976)
Pôvod medailérstva v starovekých liatych medailónoch a jeho vývoj od obdobia talianskej renesancie. Prehľad medailérstva v západnej a strednej Európe. Razené medailérstvo na Slovensku - kremnická mincovnícka tradícia. Profily kremnických medailérov 16.-18. storočia. Vynikajúci medailéri pôvodom zo Slovenska, ktorí v čase úpadku kremnického medailérstva pôsobili v zahraničí. Jozef Daniel Böhm (1794-1865), rodák zo Spišských Vlachov, riaditeľ Viedenskej ryteckej akadémie, patrí k najlepším umelcom-medailérom 19. storočia. Jeho syn Jozef Edgar Böhm bol medailérom v Anglicku a dvorným sochárom kráľovnej Viktórie.
Res. franc., nem., rus., lit
Keywords: Böhm, Jozef Daniel, -- 1794-1865, -- medailér -- Spišské Vlachy -- rodák -- Viedeň (Rakúsko) -- pôsobenie; medailérstvo -- Slovensko -- medailéri