Významné slovanské náleziská na Slovensku - Významné; Chropovský, Bohuslav (Bratislava : Veda, vydavateľstvo SAV, 1978)
Výskumy slovansko-avarských pohrebísk a slovanských sídlisk priniesli dôležitý nálezový materiál. Železné predmety a objekty remeselnej výroby (hutnícke, kováčske) poukazujú na rozvinutú železiarsku produkciu: poľnohospodárske nástroje, nože, meče, sekery, strelky, ihly, šidlá a pod. Techniky umeleckého spracovania kovov v 7.-8. storočí: kovolejárstvo dopĺňajú dekoračné techniky vruborezu, klinorezu, rytého ornamentu, puncovania a kovotepectvo. Vývoj šperkárstva reprezentujú rozmanité tvary náušníc, liatych a tepaných ozdôb najmä z bronzu a striebra. Kontakty s kultúrou staromaďarského etnika (mohyla maďarského veľmoža v Zemplíne). Východoslovenské náleziská: Blatné Remety, Kechnec, Kráľovský Chlmec, Košice-Krásna nad Hornádom, Streda nad Bodrogom, Košice-Šebastovce, Zemplín a iné.
Keywords: Slovania; industria železná; kovolejárstvo; kovotepectvo; kováčstvo; remeslá umelecké; šperky bronzové; šperky strieborné; šperkárstvo