Metalografický rozbor kosákov z Nižnej Myšle - Leukaničová, Margita; Kocich, Jaroslav
Metalografické štúdium kosákov z 5. storočia pred n.l. z náleziska v Nižnej Myšli dokazuje najstaršie datované tepelné spracovanie ocele kalením na východnom Slovensku. Kalenie korešponduje s požadovanými funkčnými vlastnosťami, teda predstavuje cieľavedomý, vyšší stupeň technológie výroby oceľových nástrojov.