Hutnícke a technické pamiatky v Gemeri - Šarudyová, Mária
Topografia železiarní v Gemeri vychádza z historických štatistík a archívnych dokumentov 18. a 19. storočia. Ďalšie materiálne doklady predstavujú technické pamiatky: zvyšky hút, hámrov a pecí na výrobu železa a farebných kovov, napr. vysoké pece v Červeňanoch, Nižnej Slanej, Vlachove, hámre v Nižnom Medzeve, medený hámor v Štítniku a i.