Phönix" - Friedman, Maximilián
Poisťovacia spoločnosť Phönix povolená cisársko kráľovským nariadením, činná od r.1860 týmto pod vedením Maximilána (Miksa) Friedmana otvára expozitúru v Humennom. Spoločnosť poisťuje živelné pohromy, stroje ako aj zriaďuje životné poistky a poistky proti úrazom.