Mi a szükséges ? - Petrásovszky, Leo
Úvaha autora nad problematikou neasimilácie slovenského a rusínskeho obyvateľstva v Zemplínskej župe. Vysťahovalectvo ako sprievodný znak sociálnych pomerov župy. Zaostávanie vo výstavbe ciest. Zneužívanie cestných robotníkov na súkromné ciele.