A szarvasi matura után - Szlávik, Matúš
Autor spomienkového článku Dr. Matúš (Mátyás) Szlávik pochádza z Dobšinej [(narodený v roku 1860)], študoval na Evanjelickom a.v. gymnáziu v Rožňave, pôsobil ako profesor teológie na Evanjelickom lýceu v Prešove. Bol publikačne činný. V článku spomína na svoje prvé pôsobisko na Učiteľskom ústave a na Evanjelickom a.v. gymnáziu v Szarvasi. Poukazuje na to, že vtedy tu pôsobila veľmi silná generácia profesorov: Haviar, Placskó, Achim, ktorí boli publikačne činní. Neskôr ich nahradili: Kelló, Bartos, Mendől. Časť článku tvoria spomienky, resp. príbeh z prostredia maturitných skúšok. [Heslo Szlávik, Mátyás pozri Szinnyei, József zv. 13, s. 1013-1014].